چشم پزشک ها و جراحان چشم عموماً با دستورات بهداشتی و درمانی طب سنتی ایرانی- اسلامی آشنایی ندارند، دستوراتی هم که در کتابهای طب سنتی ایرانی ـ اسلامی نوشته شده به شکل امروزی پژوهش، بررسی و اثبات نشده که قابل ارجاع باشد.

مانند اینکه بگوییم یکصد نفر را انتخاب کردیم مثلا دچار کاهش دید در اثر آب مروارید شده بودند و یکصد نفر دیگر دچار کاهش دید در اثر بیماری شبکیه و یکصد نفر هم کسانی که دارای نمره عینک معمولی مثلاً حدود نمره منهای ۳ بودند. به همه اینها گفتیم در طول روز یک ساعت به دریا، آسمان و یا جنگل سبز نگاه کنند و پس از هر ماه دیدشان بهتر شد.

این شکل از پژوهش که مورد قبول طب امروزی هست، یا در قدیم انجام نمیشده و اگر هم انجام میشده ثبت و ضبط نمیگردیده.البته حاصل آنرا با اصطلاح اینکه اینکار مجرب هست و یا مقوی چشم هست و حافظ صحت چشم هست در کتابها بیان کرده اند. در این قسمت تعدادی از دستورات طب سنتی را که حکمای قدیمی مثل حکیم جرجانی، حکیم علوی عقیلی خراسانی و حکیم محمدالظم خان به عنوان حافظ صحت چشم نوشته اند بیان میشود.

قطعاً این دستورات مطابق طب جدید مورد پژوهش واقع نشده است و ما به عنوان عالمان چشم پزشکی امروزی نمیدانیم که این دستورات تا چه حد مفید هستند.مثل اینکه خوردن عدس و بادمجان برای چشم ضرر داشته باشد و خوردن مغز بادام، شلغم و ترب برای چشم مفید باشد.در طب امروز تا آنجا که من یاد دارم و در کتابها دیدم خوردن مغز بادام و عدس در نزد جراحان چشم برای صحت چشم یکسان است.

اما اگر شخصی بگوید بادمجان و عدس کمتر بخورید و مغز بادام و شلغم بیشتر بخورید ما جراحان چشم مخالفتی با آن نداریم و نمیتوانیم بگوییم اینکار مضر است و یا مفید. به احترام حکمای پیشین برخی نوشته های آنان را بیان میکنیم ضمن اینکه به انجام آنها توصیه میکنیم.بدیهی است مفید بودن آنها ثابت نشده است و بیش از ۲۰۰۰ مقاله در اثبات دستورات طب سنتی ایرانی- اسلامی چاپ شده است که نشانگر مفید بودن اکثر دستورات طب سنتی ایرانی است. امیدوارم این دستورات مفید باشد و ذکر آنها اندیشمندان و پژوهشگران را به بررسی و تحقیق بیشتر فراخواند.

راهکارهای حفظ صحت چشم و سلامت چشم

تدبیر حفظ عین و ذکر اشیای نافعه

خوردن غذاهای معتدل و لطیف که تولید خون صالح کنند مانند زرده تخم مرغ عسلی , آب گوشت (البته با بررسی چربی خون که موجب بالا رفتن چربی خون نشود ), سیب و انار ترش

خوردن مغز بادام با نبات و شلغم به شکل کباب شده و یا پخته در قلیه و خوردن ترب

خوردن مربای هلیله با عسل در صبح و مربای آمله درشب

بوئیدن چیزهای خوشبو مناسب هر فصل (مشک در گرما و گل محمدی, بهار نارنج و ریحان در سرما)

شکم همیشه لینت داشته باشد و نرم باشد (مصرف روغن بادام و مربای بنفشه خیلی خوب است)

روغن مالی سر با روغن بنفشه و بادام مقوی چشم است

نگاه کردن به زمرد و هرچیزی که سبز باشد مانند درخت , چمن و جنگل

نگاه کردن به دریا, آسمان و آب

نگاه کردن به اشیای زیبا و جمیل

شانه کردنموها طی چند بار در یک روز

خوردن دارچین , کندر و میخک

چیزهایی که برای چشم مضر است

ذکر مضرات بصر

نگاه کردن زیاد به اشیای براق و درخشنده (فلزات درخشنده و برف)

نگاه کردن به خورشید بخصوص در حالت کسوف

چشم دوختن و خیره شدن به یک شئی واحد مانند صفحه مانیتور

زیاده روی در خواندن خطوط ریز و نگاه کردن به نقش های ریز مخصوصا در شب (مگر گاهی در حد ورزش چشم)

کتابت و نوشتن بین عصر و غروب

زیادی گریه کردن

پرخوری و خوردن غذاهای جور واجور مخصوصا مصرف شام سنگین در دیر هنگام شب

خوردن چیزهایی که باعث قبض شکم میگردد

(البته بعضی از این نکات در نوشته های دانشمندان و حکمای معاصر نیز آمده است اگرچه آنان نیز به پژوهش و تحقیق مطابق روال علم روز درباره آنان نيز پرداخته اند از جمله كتاب قانونچه (تصحيح و ترجمه استاد اسماعيل ناظم) و مكتوب آقاي دكتر كردافشاري (چاپ نشده است)

كاهش مصرف باقلا، لوبيا، سير، پياز، عدس، خردل سياه و بادمجان

كاهش مصرف سركه، سيب ترش، خرما، گوشت گاو و گوشت خشك و نمك سود

Post Author: مجله آنلاین چشم پزشکی

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

You may also like

سندرم خشکی چشم:تغییر در کیفیت دید و بینایی و کمیت اشک چشم

خشکی چشم، که همچنین سندرم خشکی چشم نامیده می‌شود، امروزه

ضعیفی چشم:تقویت و بهبود قدرت بینایی و کاهش سردردهای ناشی از آن

ضعیفی چشم غالبا با یکی از موارد نزدیک‌­بینی (با نام مایوپیا)

آب مروارید دیابتی:کدر شدن لنز یا عدسی چشم در اثر دیابت و درمان آن

کاتاراکت یا آب مروارید عارضه‌ای است که در طی آن عدسی